Mi az a virtuális inkubáció?

Az üzleti inkubáció az Európai Unió széles körben használt helyi gazdaság- (vállalkozás-) fejlesztési eszköze. A kis- és középvállalkozások (KKV-k) támogatását és az innovációpolitikát összekapcsolva hatékonyan segítheti elő a lokális gazdaságfejlesztési elképzelések megvalósulását, ám a hazai inkubációs intézmények egyelőre kevéssé képesek ezt a kettős funkciót betölteni.

Azon vállalkozástípusok, amelyek támogatásra szorulnak ugyan, de nem szükséges számukra állandó telephely, általános szolgáltatások igénybevétele mint pl. az informatikai cégek, állandó üzleti telephely biztosítása nélkül, az infokommunikáció speciális eszközei segítségével is inkubálhatók. Az inkubációnak ezt a modern technikát használó verzióját virtuális inkubációnak nevezzük. A digitális világ elterjedésével egyre nagyobb igény mutatkozik ezen szolgáltatók online könnyen hozzáférhető segítésére.

A sikertörténetek ellenére a nemzetközi szakirodalom meglehetősen ellentmondásos az inkubáció eredményeit vizsgálva. Számos tanulmány mutatja be, hogy az inkubátorok hatékonyan segítik elő az induló vállalkozások túlélését, jövedelemteremtő képességük és innovációs teljesítményük javulását. Más vizsgálatok azonban kudarcokról számolnak be, amit csak súlyosbít, hogy az inkubáció a legdrágább vállalkozásfejlesztési eszközök egyike.

Magyarországon az első három évben megszűnő vállalkozások aránya igen magas, ami komoly gazdaságfejlesztési nehézséget jelent. A kkv-k három éves túlélési rátája 2015-ben 53,8% volt, azaz a létrejövő új kkv-knak alig több mint a fele éli túl az alakulását követő első három évet. Az induló vállalkozásokat információ- és kompetenciahiány, valamint a fejlett háttér-infrastruktúra hiánya jellemzi.

A vállalkozások inkubációja egy olyan hatékony gazdaságfejlesztési eszköz, amely ösztönző közösségi teret és nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtva segíti az új vállalkozások létrejöttét, a kezdő vállalkozások hatékony és eredményes fejlődését. A nemzetközi gyakorlat elemzése azt mutatja, hogy az „inkubált vállalkozásások” átlagosan kétszer nagyobb eséllyel tudnak hosszútávon versenyben maradni, mint azok, amelyek izoláltan, önállóan indultak. A projekt kimenete egyfelől több magasabb szintű vállalkozással rendelkező vállalkozói inkubátor, mely hozzájárul a vállalkozásindítás költségeinek csökkentéséhez.

Rean Hungary Kft. tapasztalataira támaszkodva valósul meg a GINOP-1.1.1-18-2018, amely projekt során 10 hónapon keresztül virtuális inkubációval segítik szakemberek/vezetők a vállalkozásokat, valamint különböző szakmai konferenciákon és workshopokon vehetnek részt az érdeklődő vállalkozók.

Copyright © , All rights reserved.

Email cím:
innovib@innovib.hu

Honlap:
www.innovib.hu

Telefon:
06 70 386 1481

0 Shares
0 Shares
Share